Mosul Post War Camp
2012–2020
Fifth Year Architecture
A finalist in the Archstorming competition to design a post war camp for the war torn city of Mosul in Iraq. The response to the Mosul Post War Camp competition was developed around two main ideas: construction with local resources and to use as much of the surrounding debris in the process, thus helping to clear the city whilst temporarily housing the returning families. Buildings are made with a robust modular system which makes them easily constructed and partly recyclable after camp use.

The camp will also be used as a place to heal the people of Mosul not just for physical injuries but the psychological damage they have endured during the conflict, by giving them the tools and resources to build the camp themselves. Allowing them control of their land and their lives, helping to build self esteem.

The buildings are arranged to create a courtyard space within the homes andsurrounding areas. As a tribute to the historic design of homes in Mosul, re-creating such a cultural element will help the inhabitants to reconnect with their heritage. This small gesture is a stepping stone in giving them somewhere to live that is familiar and can enable them to return to a routine they had before the conflict. This is also a tool to provoke conversation between the refugees in order to rebuild the community.

A finalist in the Archstorming competition to design a post war camp for the war torn city of Mosul in Iraq. The response to the Mosul Post War Camp competition was developed around two main ideas: construction with local resources and to use as much of the surrounding debris in the process, thus helping to clear the city whilst temporarily housing the returning families. Buildings are made with a robust modular system which makes them easily constructed and partly recyclable after camp use.
The camp will also be used as a place to heal the people of Mosul not just for physical injuries but the psychological damage they have endured during the conflict, by giving them the tools and resources to build the camp themselves. Allowing them control of their land and their lives, helping to build self esteem.


The buildings are arranged to create a courtyard space within the homes andsurrounding areas. As a tribute to the historic design of homes in Mosul, re-creating such a cultural element will help the inhabitants to reconnect with their heritage. This small gesture is a stepping stone in giving them somewhere to live that is familiar and can enable them to return to a routine they had before the conflict. This is also a tool to provoke conversation between the refugees in order to rebuild the community.


View from courtyard
View of market area