Mozambique Primary School Design
2012–2020
Fifth Year Architecture
This proposal aims to create an environment in which each child feels; valued, included and safe. Through not only linking the classrooms directly to the playground but also to the neighbouring classes this allows and encourages stronger integration and cross year teaching within the school. The classrooms are all the same however can be configured in accordance to teacher and students needs. The use of traditional patterns and murals will be incorporated into the school as the main decorative elements.

The existing tree has become the heart of the school, with amphitheatre style seating around it that allows the students to group under the tree for assembly’s and classes. It was important to make the school feel inviting to all children and to minimise the impact of the building so that it doesn’t become overwhelming, the tree it is visible upon arrival signalling a soft entrance to school.
This proposal aims to create an environment in which each child feels; valued, included and safe. Through not only linking the classrooms directly to the playground but also to the neighbouring classes this allows and encourages stronger integration and cross year teaching within the school. The classrooms are all the same however can be configured in accordance to teacher and students needs. The use of traditional patterns and murals will be incorporated into the school as the main decorative elements.
The existing tree has become the heart of the school, with amphitheatre style seating around it that allows the students to group under the tree for assembly’s and classes. It was important to make the school feel inviting to all children and to minimise the impact of the building so that it doesn’t become overwhelming, the tree it is visible upon arrival signalling a soft entrance to school.

Approach to school
Courtyard play area
Classroom view